Büyük bir ekonomik değer oluşturan elektronik atıkların geri dönüşümü ve doğru şekilde ekonomiye kazandırılması konularında farkındalığın oluşturulmasını amaçladık ve elektronik atıkların geri dönüşümü için “Elektronik Atık Geri Dönüşüm Kampanyası” başlattık.
Okulumuz Felsefe Öğretmeni Mehmet GEBEN’in koordinatörlüğünde Osmaniye Belediyesi işbirliği ile yürütmekte olduğumuz proje kapsamında, çevremizde kullanım ömrünü tamamlayan, elektrikle çalışan veya elektronik devre içeren tüm cihazları toplayarak, bu atıkların uygun tesislerde geri dönüştürülüp ekonomiye kazandırılmasına öncülük edeceğiz.
Dünya genelinde e-atıklar 57 milyar dolarlık bir ekonomik değer oluşturmaktadır. Yine dünya genelinde her yıl yaklaşık 55 milyon ton elektronik atık ortaya çıkmakta ve bu da yaklaşık kişi başına 7,3 kilogramlık atık miktarınına denk gelmektedir.Bu rakam, dijitalleşme ve artan teknolojik gelişmeler nedeniyle her geçen yıl daha da yükselmektedir. Türkiye'de yıllık elektronik atık üretiminin yaklaşık 800 bin ton olduğu tahmin edilmektedir.
Çöpe giden e-atık miktarı fazla, bunların geridönüşüm oranı ise oldukça düşüktür. Bu atıkların kayıtlı geri dönüşüm sistemlerinde ve yüksek dönüşüm oranlarıyla ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Çünkü bu atıkların ekonomik değeri; içerdikleri metaller, plastikler ve diğer geri dönüştürülebilir malzemelerden oluşmaktadır. Söz konusu bu atıklar ihtiva ettikleri metal, plastik, bakır, altın, gümüş gibi değerli madenlerin geri dönüşüme kazandırılması, ham madde ithalatına bağımlılığımızı azalacak ve sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacaktır.
Etkin bir geri dönüşümle bu ham maddeler yerli üretime kazandırılarak, döviz tasarrufu sağlanacaktır.
Haydi..! Geri dönüşüm harketine sen de katıl!